“Αποκόρωνας 2017”: Κυρίαρχος ο Alexandr Kharitonov

Κυρίαρχος του παιχνιδιού στο 5ο Διεθνές Τουρνουά Αποκόρωνα που ολοκληρώθηκε στην Πλάκα αναδείχθηκε ο Ρώσος γκρανμέτρ Alexandr Kharitonov, αφού ήταν ο μόνος από τους πρωτοπόρους που κατάφερε να νικήσει. Είχε εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική στο σύνολο των αγώνων, αφού πέτυχε απόλυτο ποσοστό 5/5 με τα λευκά και παραχώρησε μόνο 3 ισοπαλίες με τα μαύρα, εναντίον ισχυρών αντιπάλων (Duzhakov, Levin και Κοτρωνιά).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου ήταν (σε παρένθεση μετά από κάθε όνομα είναι οι βαθμοί που είχε πριν από την παρτίδα) είναι τα εξής:

Nevednichy(6½)-Κοτρωνιάς(6½) ½-½
Kharitonov(6½)-Karpachev(6)        1-0
M.Nikolov(6)-Zakarian(6)                1-0
Ahlander(6)-Levin(6)                        ½-½
Ulybin(6)-Galunova(6)                     1-0
Ippolito(6)-S.Kasparov(6)                ½-½
M.Ivanov(6)-Duzhakov(5½)            1-0

Ετσι, η τελική βαθμολογία μετά από τον 9ο γύρο διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Alexandr Kharitonov (γκρανμέτρ, Ρωσία) 7½β.
2-6. Momchil Nikolov (γκρανμέτρ, Βουλγαρία), Βασίλης Κοτρωνιάς (γκρανμέτρ, Ελλάδα), Mikhail Ivanov (γκρανμέτρ, Ρωσία), Mikhail Ulybin (γκρανμέτρ, Ρωσία) και Vladislav Nevednichy (γκρανμέτρ, Ρουμανία) από 7β.
7-12. Evgeny Levin (γκρανμέτρ, Ρωσία), Ιωάννης Καλογερής (Ελλάδα), Evgeny Gleizerov (γκρανμέτρ, Ρωσία), Sergey Kasparov (γκρανμέτρ, Λευκορωσία), Dean Ippolito (διεθνής μέτρ, Η.Π.Α.) και Bjorn Ahlander (διεθνής μέτρ, Σουηδία) από 6½β.
13-23. Aleksandr Karpachev (γκρανμέτρ, Ρωσία), David Zakarian (μετρ FIDE, Αρμενία), Κωνσταντίνος Μαρκίδης (μετρ FIDE, Ελλάδα), Paul Townsend (Αγγλία), Tatiana Kasparova (διεθνής μέτρ γυναικών, Λευκορωσία), Tsveta Galunova (διεθνής μέτρ γυναικών, Βουλγαρία), Alexey Ustinov (Ρωσία), Αργύρης Παπαδόπουλος (μετρ FIDE, Ελλάδα), Ευάγγελος Ξαξίρης (Ελλάδα), Γιώργος Μήτσης (Ελλάδα) και Εβίτα Στρατήγη (Ελλάδα) από 6β.

Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν οι αποδόσεις των Ι.Καλογερή, ο οποίος αντιμετώπισε 3 γκρανμέτρ και 1 διεθνή μετρ γυναικών και του Ν.Γεωργακόπουλου, ο οποίος αντιμετώπισε 3 γκρανμέτρ και 1 διεθνή μετρ: και οι δύο πέτυχαν αποτέλεσμα 1½/4 εναντίον των ισχυρότατων αντιπάλων τους.

Στην τελετή που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση των αγώνων παρέστη ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος χαιρέτισε το τουρνουά και τόνισε την σημασία παρόμοιων εκδηλώσεων για την προβολή της περιοχής. Ολοι οι αγωνιζόμενοι θα αποτελούν στο μέλλον πρεσβευτές πολιτισμού για τον Αποκόρωνα, ενώ οι δημοσιεύσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης θα προβάλουν τις ομορφιές του τόπου και την τουριστική υποδομή του.

Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 113 σκακιστές και σκακίστριες από 13 διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία). Και οι δύο αριθμοί αποτελούν νέο ρεκόρ για το τουρνουά του Αποκόρωνα.

Ιδιαίτερη σημασία για το τουρνουά έχουν οι βραβεύσεις ειδικών κατηγοριών, την παρουσίαση των οποίων συντόνισε εκ μέρους του ΟΑΧ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά, δρ. Μανώλης Μιχαηλάκης.

Οι σκακιστές και σκακίστριες που διακρίθηκαν ήταν οι εξής:

• Γυναίκες: Kasparova Tatiana, Galunova Tsveta, Στρατήγη Εβίτα.

• Νέοι κάτω των 18 ετών: Αργύρης Παπαδόπουλος, Νίκος Γεωργακόπουλος, Φίλιππος Κορνιώτης.
• Νέες κάτω των 18 ετών: Στρατήγη Εβίτα, Δασκαλάκη Σοφία, Κώστογλου Εύη.

• Νέοι κάτω των 16 ετών: Γιώργος Μήτσης, Νικόλαος Καρούσος-Θεοδωράκης, Ευάγγελος Πατρελάκης.
• Νέες κάτω των 16 ετών: Βοζινακη Ανθή, Φανδρίδη Άντρια, Πετράκη Αργυρώ.

• Νέοι κάτω των 14 ετών: Κυριάκος Φυντριλάκης, Χρήστος Μαρινάκης, Μιχάλης Πελαντάκης.
• Νέες κάτω των 14 ετών: Χατζηπαναγιώτου Ασημένια, Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα, Καντεράκη Μυρτώ.

• Νέοι κάτω των 12 ετών: Παναγιώτης Τσαγκαράκης, Ανδρέας Σηφογιαννάκης, Θάνος Μαυρίδης.
• Νέες κάτω των 12 ετών: Καλιοντζάκη Εριέττα, Παυλουδάκη Καλλιόπη, Αλειφέρη Κατερίνα.

• Νέοι κάτω των 10 ετών: Dimitrios-Levon Zakarian, Γιώργος Αντωνουδάκης, Μιχάλης Χριστοδουλάκης.
• Νέες κάτω των 10 ετών: Ακρίβα Χριστίνα, Σκαράκη Γεωργία, Χρυσού Ιωάννα

• Νέοι κάτω των 8 ετών: Dennis Tunik, Κυριάκος Λεβάκης, Μάνος Μαυρίδης.
• Νέες κάτω των 8 ετών: Σγουρού Τέρψη, Πλατσάκη Ευγενία, Ντουσάκη Χαρά.
• Πρώτος τοπικός αθλητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Σπανουδάκης.

Το διαιτητικό έργο έφεραν σε πέρας με πολύ ικανοποιητικό τρόπο οι Νίκος Σγουρός, Γιώργος Μυλωνάκης και Κατερίνα Κουρνιδάκη.

Συνδιοργανωτές των αγώνων ήταν ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά ήταν η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ απονεμήθηκαν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίστηκε επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency που εξασφάλισε καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετείχαν.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης ήταν η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρείχε σε όλους τους αγωνιζόμενους ο διεθνής μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε μέρα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, ήταν διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.