Χάσκαρης: Πιστεύω στα καλύτερα για το μέλλον

Τις πρώτες του εντυπώσεις από τη συνεργασία που έχει με τον Ομιλο Αντισφαίρισης Χανίων εκφράζει ο επικεφαλής προπονητής του τμήματος Τένις, Κώστας Χάσκαρης. Ο κ. Χάσκαρης επισημαίνει τι έχει συναντήσει μέχρι στιγμής, μιλά για την τριβή που έχει με τους αθλητές και παράλληλα θέτει τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

«Ο προσωπικός μου στόχος είναι να βρεθούν κάποια παιδιά που θα έχουν μία δέσμευση με το άθλημα. Μια δέσμευση η οποία θα είναι δεδομένη και αυτό ισχύει και από τους γονείς γιατί αυτό το άθλημα θέλει μεγάλη αφοσίωση και πειθαρχία όσον αφορά το αγωνιστικό ή το αθλητικό σκέλος, οπότε η δέσμευση είναι απαραίτητος παράγων για να προχωρήσει κάποιος αθλητής ή αθλήτρια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ή εν πάση περιπτώσει προς τα έξω, εννοώ στην Ευρώπη ή στο παγκόσμιο τένις», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χάσκαρης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του προπονητή του ΟΑΧ.

Ποια είναι τα πρώτα σας συμπεράσματα, οι πρώτες εικόνες που έχετε αποκομίσει από τη συνεργασία σας με τον Ομιλο Αντισφαίρισης Χανίων;

Μπορώ να πω ότι ο Ομιλος βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση από πλευράς δυναμικού και γηπέδων. Πιστεύω ότι με την κατάλληλη δουλειά θα βγάλουμε κάποια στιγμή ένα καλό αποτέλεσμα, εννοώντας κάποιους αθλητές που θα μπορούσαν να είναι πανελλήνιας εμβέλειας. Ελπίζω στα καλύτερα.

Αυτός θα λέγατε ότι είναι και ο στόχος σας;

Ο προσωπικός μου στόχος είναι να βρεθούν κάποια παιδιά που θα έχουν μία δέσμευση με το άθλημα. Μια δέσμευση η οποία θα είναι δεδομένη και αυτό ισχύει και από τους γονείς γιατί αυτό το άθλημα θέλει μεγάλη αφοσίωση και πειθαρχία όσον αφορά το αγωνιστικό ή το αθλητικό σκέλος, οπότε η δέσμευση είναι απαραίτητος παράγων για να προχωρήσει κάποιος αθλητής ή αθλήτρια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ή εν πάση περιπτώσει προς τα έξω, εννοώ στην Ευρώπη ή στο παγκόσμιο τένις.

Πόσο δύσκολο ωστόσο είναι να μπορέσει να μεταφερθεί ένα τέτοιο μήνυμα σε μικρούς αθλητές;

Είναι αρκετά δύσκολο, με την έννοια ότι πρέπει να εντάξεις στους αθλητές ή τις αθλήτριες μία άλλη φιλοσοφία, ένα άλλο κέφι, ας το πούμε έτσι, γι’ αυτό που κάνουν. Το θέμα είναι να προσπαθήσουν για να αντλήσουν κάποια πράγματα, τα οποία δυστυχώς ή ευτυχώς ήταν διαφορετικά μέσα στο μυαλό τους. Οπότε, πρέπει να δουλέψουμε αρκετά και τα παιδιά να αποδεχθούν αυτό το “καινούργιο” το οποίο είναι αρκετά δύσκολο γιατί είναι μια μεταστροφή πάνω σε κάποιες πρακτικές οι οποίες ήταν παλιότερα. Χρειάζεται χρόνος.

Εννοείτε ότι επιχειρούνται κάποιες αλλαγές στην τεχνική;

Γίνεται μία όχι δραματική αλλαγή, αλλά μία αλλαγή που μεταφέρεται σιγά σιγά στα παιδιά με σωστό τρόπο, όσο μπορούμε γιατί δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι μία αλλαγή σε κάποια πράγματα που τα θεωρούσες δεδομένα και είναι αρκετά δύσκολο να χαράξεις νέες πορείες.

Πιστεύετε ότι το εγχείρημά σας στον Ο.Α. Χανίων παρουσιάζει δυσκολίες;

Πιστεύω ότι είναι ένα από τα στοιχεία που δυσκολεύουν την κατάσταση, γιατί αλλάζοντας κάποια πράγματα μέσα στο χώρο και στο χρόνο που πρέπει να τα κάνουμε είναι αρκετά δύσκολο, φαντάζομαι. Τώρα, όλα εξαρτώνται από τα παιδιά και τους γονείς. Εγώ είμαι απλά ο αγωγός γι’ αυτό το πράγμα. Πιθανόν να είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν, βέβαια και άλλα δεδομένα που πρέπει να φτιαχτούν. Δηλαδή, η δέσμευση ενός αθλητή σε αυτό το άθλημα που είναι πολύ πιο σημαντικό, γιατί αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή το μόνο πράγμα που αντιμετωπίζω πραγματικά σαν πρόβλημα νομίζω πως είναι η δέσμευση των αθλητών στο άθλημα αυτό καθαυτό. Το τένις είναι ένα άθλημα αυτοπειθαρχίας. Απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και πολλές φορές να κάνεις τα ίδια πράγματα πάρα πολλές φορές. Είναι αρκετά δύσκολο κομμάτι για ένα παιδί να αντιληφθεί ότι απαιτείται μία πειθαρχία τέτοιου είδους. Οι μεγάλοι αθλητές μπορεί να χρειαστεί να κάνουν έως και έξι ώρες προπόνηση για να βγάλουν ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι καλό γι’ αυτούς.

Ο Ο.Α. Χανίων έχει επί σειρά ετών επιδείξει σπουδαίες διακρίσεις και πολλούς αθλητές σε σημαντικά τουρνουά. Αυτό το γεγονός πώς το σχολιάζετε και πόσο μπορεί να συνεχιστεί;

Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πιστεύω ότι αυτό το πράγμα θέλει χρόνο γιατί μπαίνουν καινούργια πράγματα μέσα στην τεχνική και την τακτική και στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά τένις, οπότε είναι ίσως λίγο χρονοβόρο. Μπορεί να χρειαστούν από ένα έως δύο χρόνια για να μπορούν να μπουν οι νέες τεχνικές στα παιδιά. Πιστεύω ότι μόνο από αυτή τη λογική υπάρχει ένας προβληματισμός από τη μεριά μου. Κατά τ’ άλλα οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, ο πρόεδρος είναι εξαιρετικά καλός και οι άνθρωποι που είναι στο Δ.Σ. είναι συνεργάσιμοι. Πιστεύω ότι έχουμε καλά στοιχεία για να προχωρήσουμε, θέλει μια αλλαγή και μεταστροφή ρόλων ως προς το καλύτερο.

Κλείνοντας, τι άλλο θέλετε να προσθέσετε;

Το βασικότερο κομμάτι είναι οι αθλητές που έχω. Ο συνδυασμός, μόνο προπονητής, δεν γίνεται. Είναι προπονητής, αθλητής μαζί και γονέας -συν φυσικά τη διοίκηση- σε μια προσπάθεια να μπορέσουμε να φύγουμε λίγο παραπάνω. Ολα αυτά τα πράγματα είναι μια σύνθεση που θ’ αποφέρει κάποια στιγμή αποτελέσματα. Αλλά, πρέπει να είναι όλοι οι παράγοντες που προανέφερα μαζί. Ευτυχώς, στον Ο.Α. Χανίων υπάρχει μία διοίκηση η οποία βρίσκεται κοντά στους προπονητές και τους οποίους με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που έχουμε αυτούς τους πρώτους μήνες. Τίποτα εξάλλου δεν μπορεί να δουλέψει αν δεν λειτουργούμε όλοι μαζί και κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η δουλειά ωστόσο στο μέλλον πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ καλή. Πιστεύω στα καλύτερα.