Αφιέρωμα στον Αλβαρο στο e-magazine της ΕΟΚ

Αφιέρωμα στον προπονητή του ΟΑΧ, Αλβαρο Φερνάντεθ, πραγματοποιεί το e-magazine της ΕΟΚ.

Ο Ισπανός τεχνικός επαναλαμβάνει τη χαρά του που βρίσκεται στον ΟΑΧ και το ελληνικό πρωτάθλημα, μιλώντας για το πλάνο που έχει εκπονηθεί και τους φετινούς στόχους.

Το αφιέρωμα στον Αλβαρο έχει κάνει ο δημοσιογράφος, Βασίλης Φουντουλάκης.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος προπονητής αποδειχθεί «λίρα εκατό» για τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ο.Α. Χανίων που για ακόμα μια φορά θα αγωνιστεί στην Α1.

Το βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι αποτελεί φαινόμενο που σίγουρα θα μπορούσε να απασχολήσει τους στατιστικολόγους του αθλήματος. Ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ των Χανίων, ο Ισπανός Αλβάρο Φερνάντες είναι μόλις 33 ετών, παρόλα αυτά έχει προπονητική εμπειρία 17 ετών! Δεν είναι ψέμα δηλαδή ότι ξεκίνησε την προπονητική από τα 16 του, στην ερασιτεχνική Τεράσα, ομάδα της περιοχής που μεγάλωσε στη Βαρκελώνη και στην οποία ήταν παίκτης και αναγκάστηκε παράλληλα να κάνει και τον προπονητή.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στο e-magazine του basket.gr, «από τα 19 ήμουν πλέον μόνο προπονητής στην Τεράσα. Πιθανόν δεν ήμουν τόσο καλός παίκτης γι’ αυτό παράτησα το αγωνιστικό. Στα 22 μου ήμουν πρώτος προπονητής σε ομάδα γυναικών Α’ κατηγορίας της Καταλονίας».

Τα τελευταία 5 χρόνια είναι προπονητής σε επαγγελματικές ομάδες, είτε ανδρικές, είτε γυναικείες. Μικρός αλλά με… «γνώθι σαυτόν»: «Ξέρω ότι είμαι μικρός να κοουτσάρω μια ομάδα Α1 στην Ευρώπη, αλλά νιώθω ότι είμαι έτοιμος να το κάνω! Μου αρέσει αυτό που κάνω. Είμαι πολύ τυχερός γιατί κάνω επαγγελματικά αυτό που αγαπώ».

Ο ίδιος σέβεται πάρα πολύ το ελληνικό μπάσκετ και την ιστορία του, προερχόμενος φυσικά από μια περιοχή όπως η Βαρκελώνη με τεράστια παράδοση στο άθλημα. Το γεγονός αυτό τον βοηθά στο να βελτιωθεί ως προπονητής, Την ίδια στιγμή, νιώθει χαρούμενος που ήρθε στην Ελλάδα και ήταν πρόκληση γι’ αυτόν, η πρόταση των Χανίων, μιας ομάδας της Α1.

Σε τι ομάδα όμως ήρθε να δουλέψει; «Φέτος έχουμε μειωμένο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φτιάξαμε μια νεανική ομάδα. Θέλουμε να κάνουμε πιο επαγγελματική την πρώτη ομάδα και παράλληλα να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ακαδημίες. Δουλεύουμε στη γυναικεία ομάδα με δύο παίκτριες κάτω των 17 ετών και μία κάτω των 15 ετών που θα παίρνουν και χρόνο συμμετοχής στα ματς. Έχουμε το πιο νεανικό ρόστερ στην Α1 και μόνο η Μαριάνοβιτς είναι 32 ετών. Όλες οι άλλες παίκτριες είναι ηλικίας έως 26 ετών», επισημαίνει ο Αλβάρο Φερνάντες.

Πρωταρχικός στόχος για φέτος, η άνετη παραμονή: «Είναι ένα ρίσκο να έχεις μια τόσο μικρή ομάδα ηλικιακά και να διεκδικείς την παραμονή στην κατηγορία που είναι ο αρχικός μας στόχος. Ελπίζω όμως αυτή η ομάδα και να είναι ανταγωνιστική και να μπορέσει να προσελκύσει τις καλύτερες παίκτριες της Κρήτης, ώστε να έρθουν να δουλέψουν στις ακαδημίες μας. Φυσικά ο πληθυσμός στην Κρήτη δεν είναι πολύς ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και πλήθος επιλογών σε ταλέντα. Επίσης πρόβλημα στο πλάνο μας αποτελεί και η μεταφορά παικτριών από άλλες πόλεις της Κρήτης στα Χανιά, εφόσον έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούν να παίξουν σε εμάς», τονίζει ο Καταλανός κόουτς του ΟΑΧ.

Ωραίο το πλάνο, να συνδυάζεται δηλαδή η παρουσία της ομάδας στην Α1 με την ανάπτυξη των ακαδημιών, ωστόσο πρέπει να έρχονται και τα αποτελέσματα. Ο νεαρός κόουτς δείχνει να ξέρει καλά τη νοοτροπία που υπάρχει στους παράγοντες (και) στην Ελλάδα, ότι στα πρώτα κακά αποτελέσματα, ο προπονητής είναι πάντα το «πρώτο φαβορί» για να αποχωρήσει: «Είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Ξέρω ότι θα κερδίσω την εμπιστοσύνη αν κερδίζω, αν όχι θα υπάρχει πρόβλημα. Πάντως οι παίκτριες μου νιώθουν χαρούμενες γιατί προπονούνται διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν και ίσως καλύτερα, αν και δεν θα ‘θελα να το πω αυτό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

Τι θα δούμε όμως από τα φετινά Χανιά, ίσως ένα «ισπανικό μοντέλο» παιχνιδιού; «Θέλουμε αυτή η νεανική ομάδα που έχουμε να βγάζει ενέργεια στα ματς. Θα παίζουμε σκληρή άμυνα και μετά θα προσπαθούμε να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό. Αν δεν μπορέσουμε, θα προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες επιλογές στην επίθεση. Δεν έχουμε στην ομάδα τη “σούπερ σταρ” που θα λύνει τα προβλήματα, γι’ αυτό θα λειτουργούμε ομαδικά», επισημαίνει ο Αλβάρο.

Κλείνοντας τον ρωτήσαμε αν του αρέσει η νυχτερινή ζωή στα Χανιά. Αφοπλιστική η απάντηση: «Δεν έχω βγει βράδυ, είμαι αφοσιωμένος στο μπάσκετ και στη δουλειά μου». Για έναν άνθρωπο 33 ετών δεν το περιμένεις αυτό (πόσο μάλλον όταν ζεις στα όμορφα Χανιά) και δείχνει επαγγελματισμό.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ