Ιστορία

Image5-2-e1336558028883 Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν 85 χρόνια (έτος ιδρύσεως 1930), όταν μία παρέα νεαρών φιλάθλων και αθλητών, ιδρύει «εν Χανίοις φίλαθλον σωματείον, υπό την επωνυμίαν Όμιλος Αντισφαιρίσεως Χανίων». Ανάμεσά τους βρίσκουμε τους Αντώνη Γαμπά, Γιώργο Αποστολάκη, Δημήτρη Μητσοτάκη, Κώστα Βαρδάκη, Αντώνη Μπιτσάκη και Νίκο Ζωφάκη.
Στην αρχή της “ζωής”, ο Ομιλος εστίασε το ενδιαφέρον αποκλειστικά στο τένις, συγκαταλέγεται δε ως ένα από τα παλαιότερα σωματεία τένις της χώρας. 8 χρόνια αργότερα, το 1938, μαζί με άλλα 9 αθλητικά σωματεία, αποτέλεσαν τα 10 ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Τένις Ε.Φ.Ο.Α. (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης). Στην πορεία, βρήκε την θέση του στον Όμιλο και το συναφές με το τένις, άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ). Το 1968, αποδείχθηκε μία καθοριστική χρονιά για την φυσιογνωμία του Ομίλου, αφού δημιουργήθηκαν τρία νέα τμήματα. Με το σκάκι, το μπάσκετ και το βόλεϊ, οι αθλητικές δραστηριότητες του Ομίλου επεκτείνονται, ενώ τα μέλη αυξάνονται.

 

Viewty Ο Ο.Α.Χ. θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία κερδίζοντας νέα μέλη, αλλά και τις καρδιές των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Μία ανοδική πορεία που δεν πραγματώνεται σε εύκολες συνθήκες… Η έλλειψη οικονομικών πόρων, αλλά και οι γενικότερες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ιστορικό Σωματείο. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, προφυλάσσουν με κάθε τρόπο την οριζόμενη από το καταστατικό «διοικητικήν και οικονομικήν αυτονομίαν» και τον σκοπό ύπαρξής του. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη διεύρυνσή του (1988) και αφού το Καταστατικό έχει υποστεί τρεις τροποποιήσεις (1951, 1969, 1971), άλλα τρία νέα τμήματα θα προστεθούν στα πέντε υπάρχοντα. Η ενόργανη – ρυθμική γυμναστική, ο στίβος αλλά και η χορωδία, ολοκληρώνουν την σύνθεση του Ο.Α.Χ. και τον φέρνουν στην σημερινή του μορφή.
Σήμερα στα πέντε Τμήματά του, αθλούνται περισσότεροι από 500 αθλητές και αθλήτριες, υπό την καθοδήγηση 20 άριστα τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένων προπονητών, έχοντας να επιδείξουν μία σειρά διακρίσεων και επιτυχιών σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αυτό το επιτυχημένο παρελθόν και το ελπιδοφόρο παρόν, που θέτουν τον πήχη τόσο ψηλά για το μέλλον…