Αυλαία με… φώτο-φίνις στο 5ο διεθνές τουρνουά Αποκόρωνα!

Φώτο-φίνις θα χρειαστεί στο 5ο Διεθνές Τουρνουά Αποκόρωνα που διεξάγεται στην Πλάκα και στο οποίο συμμετέχουν 113 σκακιστές και σκακίστριες από 13 διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία).

Η ισοπαλία στον 8ο γύρο μεταξύ των πρωτοπόρων γκρανμέτρ Βασίλη Κοτρωνιά και Alexandr Kharitonov (Ρωσία) επέτρεψε στον Ρουμάνο γκρανμέτρ Vladislav Nevednichy να τους φτάσει στην κορυφή της βαθμολογίας, κερδίζοντας με τα μαύρα τον Ρώσο μετρ FIDE Ilya Duzhakov. Οι υπόλοιποι σκακιστές της βαθμομάδας του έκαναν ισοπαλία, ενώ στο αμέσως επόμενο σκαλί, αντίθετα, σημειώθηκαν μόνο νίκες/ήττες. Οι ισχυρότεροι και πιο έμπειροι επικράτησαν, ώστε η βαθμολογία πριν από τον τελευταίο και καθοριστικό 9ο γύρο διαμορφώθηκε ως εξής:

1-3. Kharitonov, Κοτρωνιάς και Nevednichy από 6½β.
4-13. Levin, M.Nikolov, Zakarian, S.Kasparov, Karpachev, M.Ivanov, Ippolito, Ulybin, Ahlander και Galunova από 6β.
14-19. Duzhakov, Gleizerov, Ι.Καλογερής, Ν.Θεοδωράκης-Καρούσος, Κορνιώτης και Grigoryeva από 5½ β.

Στην 20ή θέση με 5β. ισοβαθμούν άλλοι 17 αγωνιζόμενοι, που σημαίνει ότι θα γίνει μεγάλη μάχη για τα βραβεία ειδικών κατηγοριών, ιδιαίτερα στις νεανικές ηλικίες.

Τα ζευγάρια του τελευταίου γύρου που θα διεκδικήσουν την 1η θέση ή έστω ισοβαθμία σε αυτήν είναι τα εξής:

Nevednichy-Κοτρωνιάς
Kharitonov-Karpachev
M.Nikolov-Zakarian
Ahlander-Levin
Ulybin-Galunova
Ippolito-S.Kasparov
M.Ivanov-Duzhakov

Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ υπάρχουν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίζεται επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency εξασφαλίζοντας έτσι καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετέχουν. Ένα λεωφορείο του πρακτορείου, κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του γύρου αναχωρεί από το Ρολόι (μπροστά από το εντευκτήριο του ΟΑΧ) για την Πλάκα και επιστρέφει στα Χανιά, αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, διευκολύνοντας έτσι γονείς και παιδιά, φίλους του πνευματικού αθλήματος, που δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα σκακιστικό τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης, είναι η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρέχει σε όλους τους αγωνιζόμενους ο διεθνής μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε μέρα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.