Οι πρώτες εκπλήξεις στο τουρνουά “Αποκόρωνας 2017”

Στον 2ο γύρο του 5ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Αποκόρωνα, το οποίο διεξάγεται στην Πλάκα με 113 συμμετοχές και με 10 σκακιστές να κατέχουν τον ανώτατο διεθνή τίτλο του γκρανμέτρ, σημειώθηκαν οι πρώτες σημαντικές εκπλήξεις. Ο 15χρονος Νίκος Γεωργακόπουλος κέρδισε τον έμπειρο Ρουμάνο γκρανμέτρ Vladislav Nevednichy, ενώ ο 14χρονος Χρήστος Μαρινάκης έφερε ισοπαλία με τον Λευκορώσο γκρανμέτρ Sergei Kasparov. Επίσης απροσδόκητη ήταν η ήττα του Γιώργου Μήτση από τον Στέλιο Γρηγοράκη.

Μετά τον 2ο γύρο, προηγούνται με 2 νίκες 27 παίκτες, οπότε αναμένονται σκληρές μάχες στην συνέχεια. Φέτος στο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Αποκόρωνα για πρώτη φορά συμμετέχουν σκακιστές από 13 διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, και Τουρκία!

Μετά την λήξη του 2ου γύρου διεξήχθη και τουρνουά “μπλιτς”, με πολύ λίγο χρόνο σκέψης για κάθε αντίπαλο. Παρά την φυσιολογική κούραση από τις κανονικές παρτίδες, συνολικά 31 σκακιστές και σκακίστριες έπαιξαν 7 αγώνες ακόμα. Νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος γκρανμέτρ Evgeny Levin με 6 βαθμούς, μπροστά από τους Κώστα Μαρκίδη, Ilya Duzhakov και Alexey Ustinov με 5½ βαθμούς.

Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ υπάρχουν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίζεται επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency εξασφαλίζοντας έτσι καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετέχουν. Ένα λεωφορείο του πρακτορείου, κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του γύρου αναχωρεί από το Ρολόι (μπροστά από το εντευκτήριο του ΟΑΧ) για την Πλάκα και επιστρέφει στα Χανιά, αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, διευκολύνοντας έτσι γονείς και παιδιά, φίλους του πνευματικού αθλήματος, που δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα σκακιστικό τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης, είναι η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που θα παρέχει σε όλους τους αγωνιζόμενους ο Διεθνής Μαιτρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε απόγευμα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.

Επίσης, μέσα στα πλαίσια του τουρνουά θα διεξαχθεί συζήτηση με εισηγητή πάλι τον διεθνή μαιτρ Ηλία Κουρκουνάκη (έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο) με θέμα “Σκάκι και Ανάπτυξη του Χαρακτήρα”.