Η συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του τουρνουά “Αποκόρωνας 2017”

Τα πολλαπλά οφέλη που θα προσφέρει η διεξαγωγή του τουρνουά σκακιού στον Δήμο Αποκορώνου, στο Νομό Χανίων και σε ολόκληρη την Κρήτη ήταν το βασικό σημείο αναφοράς από τους διοργανωτές στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν την Τετάρτη (23/8) το μεσημέρι στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Το τουρνουά “Αποκόρωνας 2017” ξεκινά την προσεχή Παρασκευή 25 Αυγούστου στην Πλάκα και οι διοργανωτές από τον Ομιλο Αντισφαίρισης Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν στην παρουσίασή του ως γεγονός, τονίζοντας τη σημαντικότητα που θα έχει σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τη συμμετοχή τους στους αγώνες έχουν δηλώνει σχεδόν 130 σκακιστές από 13 διαφορετικές χώρες, ενώ ανάμεσά τους θα είναι παρόντες 10 γκρανμαίτρ και 9 διεθνείς μαιτρ.

Την επιμέλεια στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, έκανε εκ μέρους του ΟΑΧ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά, δρ. Μανώλης Μιχαηλάκης που τόνισε τα εξής: «Το φετινό τουρνουά προσδοκούμε ότι θα είναι πάρα πολύ καλό, καθώς εγκαινιάζουμε κάποιες καινοτομίες. Η πρώτη έρχεται όχι μόνο από τους πολλούς μαιτρ, ανάμεσά τους και διεθνείς που θα λάβουν μέρος, αλλά ειδικότερα από τις χώρες που καταφθάνουν. Διευρύνουμε πάρα πολύ τον κύκλο. Για πρώτη φορά έρχονται σκακιστές από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Αυστραλία και αυτό δημιουργεί ένα άλλο ποιοτικό συστατικό σε αυτό το τουρνουά. Η δεύτερη καινοτομία είναι ότι θα έχουμε έναν παλαίμαχο σκακιστή και προπονητή, ειδήμονα του σκακιού, ο οποίος θα κάνει ανάλυση στις παρτίδες. Είναι κάτι που το είδαμε και πέρσι και άρεσε πάρα πολύ στους συμμετέχοντες. Πρόκειται για… εν θερμώ μάθημα, διότι τελειώνει κάποιος την παρτίδα και έχοντας κερδίσει ή χάσει, θέλει να μάθει τι θα του πει ο αναλυτής. Η τρίτη καινοτομία είναι ότι το STATUS TRAVEL θα μας δώσει για άλλη μια χρονιά τα υπέροχα καινούργια του πούλμαν κι έτσι ο κόσμος που μένει στα Χανιά θα μπορεί να πηγαίνει στο χώρο που θα γίνεται το τουρνουά, στο πρώην δημοτικό σχολείο της Πλάκας», επισήμανε ο κ. Μιχαηλάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλάκης τόνισε ότι, «η συνεργασία μας φέτος με τον Δήμο Αποκορώνου είναι άριστη και χαίρομαι γι’ αυτό γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση περνάει δύσκολες εποχές κι όμως η συνδρομή του Δήμου Αποκορώνου είναι αμέριστη. Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι πάντοτε στο πλευρό μας. Οι χρυσοί χορηγοί μας είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε., η οποία μας βοήθησε και πέρσι να κάνουμε κατορθωτό το τουρνουά και οι “Οικοδομικές Επιχειρήσεις Κυριακίδης”».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, που τόνισε ότι, «το σκακιστικό τουρνουά Αποκορώνου τείνει να γίνει θεσμός. Η δημοτική αρχή το έχει αγκαλιάσει από την αρχή, προσβλέποντας στην περαιτέρω προβολή του Δήμου μας και φαίνεται ότι το έχουμε κάνει καλώς. Φέτος το τουρνουά αναβαθμίζεται, αφού έχουμε συμμετοχές από πολύ απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μας, όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Μέσα από αυτό το τουρνουά φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του Αποκόρωνα, τη γαστρονομική κουλτούρα μας και να δώσουμε έναν επιπλέον τόνο έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να επισκέπτονται τον τόπο μας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετέχουν και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής μας ανά τον πλανήτη. Εύχομαι στο τέλος να κάνουμε τη συγκομιδή της επιτυχίας», ήταν οι δηλώσεις από τον κ. Κουκιανάκη.

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Από την πλευρά της, η αρμόδια σε θέματα αθλητισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Κατερίνα Ζομπανάκη, τόνισε στην τοποθέτησή της τα εξής:

«Η στήριξη των δράσεων που έχουν Διεθνή, Πανελλαδική ή Περιφερειακή εμβέλεια, όταν αυτές προάγουν τον αθλητισμό και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των νεαρών αθλητών μας και αθλητών από άλλα μέρη της Κρήτης ή της Ελλάδας ή του εξωτερικού και ιδιαίτερα του σκακιού που συνδυάζει υψηλές πνευματικές και σωματικές ικανότητες, θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Δεν θα κουραζόμαστε να λέμε ότι το σκάκι αποτελεί κορυφαίο άθλημα για την πνευματική ανάπτυξη του ατόμου, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του πράγμα πολύ καίριο για τις νεαρές ηλικίες. Με άλλα λόγια συμβάλλει στην συγκρότηση προσωπικοτήτων που θα φτιάξουν μια υγιή αυριανή κοινωνία.

Οφείλουμε να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στον βασικό διοργανωτή του τουρνουά που δεν είναι άλλος από τον Ομιλο Αντισφαίρισης Χανίων του οποίου  η προσφορά είναι ανεκτίμητη, υπό την έννοια, ότι τόσα χρόνια τώρα καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, την επίτευξη στόχων, το πνεύμα συνεργασίας, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μικρών Χανιωτών και διαπλάθει χαρακτήρες με τις δράσεις του. Στηριζόμενοι στην εμπειρία του παρελθόντος και στην επιτυχή διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων, πιστεύω ότι και αυτοί οι αγώνες θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Εύχομαι σε όλους τους αθλητές, τις αθλήτριες και τους συνοδούς τους κάθε επιτυχία, και καλή αντάμωση του χρόνου στην επόμενη διοργάνωση. Η χαρά μου είναι διπλή γιατί ως καταγόμενη από τον Αποκόρωνα, χαίρομαι ιδιαίτερα που μία τόσο σημαντική διοργάνωση διεξάγεται στον τόπο γενέτειρας μου», κατέληξε η κα Ζομπανάκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΝΑΠ

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε., Μανώλης Αποστολάκης, επεσήμανε τα εξής: »Η ΕΤΑΝΑΠ είναι μια επιχείρηση βγαλμένη από τα σπλάχνα των Χανιωτών. Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της δεν μπορεί να μη συμμετέχει, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στον πολιτισμό και σε όλες γενικές τις δραστηριότητες που γίνονται στο Νομό και όχι μόνο. Πλέον έχουμε επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, αλλά και γενικά της Ελλάδας. Δεν θα μπορούμε να μην είμαστε χορηγοί σε ένα τέτοιο διεθνές γεγονός που γίνεται στην περιοχή της κι όταν μάλιστα γνωρίζουμε από ποιους ανθρώπους οργανώνεται και την επιτυχία που είχε πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτές οι δραστηριότητες έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε αυτά μονάχα οικονομικά. Τέτοιες δραστηριότητες αυξάνουν το τουριστικό προϊόν και γενικά την οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής στο μέλλον. Ετσι πρέπει να το βλέπουμε, όλοι. Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΤΑΝΑΠ συμμετέχει ως χρυσός χορηγός σε αυτούς τους αγώνες, γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι μέσω αυτών των δραστηριοτήτων αναδεικνύονται ο Αποκόρωνας, τα Χανιά και η Κρήτη.