Ισοπαλία στην κορυφή με Κασπάροβ και Ντουζακόβ για τον Ρεθυμνιώτη έφηβο Νικ. Θεοδώρου!

Η ισοπαλία των πρωτοπόρων Σεργκέι Κασπάροβ και Ιλια Ντουζακόβ επέτρεψε στον Ρεθυμνιώτη έφηβο Νικόλα Θεοδώρου να ισοβαθμήσει μαζί τους με 4 νίκες και 1 ισοπαλία, χάρη στη νίκη του επί του Μαυροβούνιου Διεθνή Μετρ Ντούσαν Λέκιτς, στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς σκακιστικού τουρνουά “Αποκόρωνας 2016” που διεξάγεται στο ξενοδοχείο “Kalyves Beach”. Ακολουθούν με 4 βαθμούς οι γκρανμέτρ Εβγένι Λεβίν, Αλεξάντερ Χαριτόνοβ, Αλεξάντερ Καρπάτσεβ, Μίκαελ Ιβάνοβ, Βλαδιμίρ Μπουρμάκιν και Νικίτα Μαγιόροβ, μαζί με τους Κωνσταντίνο Μαρκίδη, Αργύριο Παπαδόπουλο, Ιωάννη Καλογερή, Δημήτρη Αλεξάκη, Γιώργο Αλεξάκη, Ευάγγελο Πατρελάκη, Γιώργο Μήτση, Γιώργο Μυλωνάκη και Σοφία Δασκαλάκη.

Ο συνωστισμός στην κορυφή καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις προβλέψεις, δεδομένου ότι απομένουν μόλις 4 γύροι και τα περισσότερα ζευγάρια αντιπάλων είναι ισοδύναμα. Μια νίκη εξασφαλίζει μόνο προσωρινά την παραμονή στις πρώτες θέσεις, ενώ μια ήττα μπορεί να θέσει οποιονδήποτε οριστικά έξω από την μάχη για την πρωτιά.

Οι σκακιστικοί αγώνες είναι από τις λίγες αθλητικές δραστηριότητες όπου άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται σε απόλυτη ισοτιμία. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, στο σκάκι συναγωνίζονται όλες οι ηλικίες και μέχρι τώρα πολλοί νεαροί σκακιστές και σκακίστριες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να παλέψουν επάξια με πολύ πιο έμπειρους αντιπάλους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Μετρ προπονητή, Ηλία Κουρκουνάκη: «Είναι ένα καλό διεθνές τουρνουά, το οποίο αυτή την εποχή δυστυχώς συμπίπτει με την διεξαγωγή της σκακιστικής Ολυμπιάδας, αλλιώς θα είχαμε ακόμα καλύτερες συμμετοχές. Πολλοί ισχυροί παίκτες θα μπορούσαν να έρθουν, αλλά βρίσκονται στην Ολυμπιάδα. Ετσι κι αλλιώς όμως έχουμε πολλούς καλούς παίκτες από πολλές χώρες και η ευκαιρία είναι ότι οι Χανιώτες αλλά και οι Έλληνες παίκτες αντιμετωπίζουν κάποιους πολύ καλούς αντιπάλους, οπότε μαθαίνουν από αυτούς με τις εμπειρίες που αποκτούν. Είναι σαν ένας μαθητής Λυκείου ας πούμε να έχει έναν καθηγητή πανεπιστημίου και να του μαθαίνει κάποια μυστικά οποιασδήποτε δραστηριότητας με την οποία ασχολείται. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για μάθηση και αυτό είναι το κυριότερο. Είναι πολύ σημαντικό ότι τις πρώτες μέρες του τουρνουά όπου αναμετριούνται παίκτες με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους έβλεπε κάποιος ότι όλοι οι ισχυροί και ειδικότερα αυτοί που έχουν προσκληθεί ως γκρανμέτρ ήταν απίστευτα σοβαροί και προσηλωμένοι παρόλο που έπαιζαν με αισθητά χειρότερους αντιπάλους. Προσπαθούσαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε κάθε στιγμή και αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο μάθημα για τους ανερχόμενους παίκτες».

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Κουρκουνάκης προχωρά κάθε απόγευμα, μία ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες τρεις ώρες σε ανάλυση των παρτίδων και επίλυση οποιασδήποτε απορίας γύρω από το σκάκι με όλους τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών ήδη αξιοποιούν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία.

Στο διεθνές τουρνουά κορυφώνεται ο ετήσιος σχεδιασμός του σκακιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πολλά παιδιά σε Βάμο, Βρύσες, Νιο Χωριό και Φρε.

“Χρυσός” χορηγός των αγώνων είναι η ΕΤΑΝΑΠ, μεγάλοι χορηγοί η Status Turism Agency και η Μιχαηλάκειος Βιβλιοθήκη, ενώ οικονομικοί χορηγοί είναι η Κάβα Οινολάτρης, οι αγορές Best Buys, τα ηλεκτρικά είδη Σκορδυλάκης, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων, η ποτοποιία Κέντρια, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΝΕΑ Τηλεόραση, ενώ το ξενοδοχείο KALYVES BEACH φιλοξενεί τους αγώνες στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεών του.