Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται!

Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται! Όσο προχωράει το 5ο Διεθνές Τουρνουά Αποκόρωνα που διεξάγεται στην Πλάκα, τόσο φαίνεται γιατί οι γκρανμέτρ έχουν τον τίτλο που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους αθλητές: η αντοχή στην κούραση των καθημερινών σκληρών αναμετρήσεων, η καλύτερη αντιμετώπιση της ψυχολογικής ένταση κάθε πολύωρης μάχης, η αξιοποίηση της βαθύτερης γνώσης του σκακιού και η ενεργοποίηση υπέρτερων ικανοτήτων -όλα παίζουν κάποιο ρόλο.

Στον κρίσιμο 7ο γύρο, δύο μόλις βήματα πριν από το τέλος, μόνο ένας γκρανμέτρ ηττήθηκε (Gleizerov), κι αυτός από άλλον γκρανμέτρ (Kharitonov). Από τους υπόλοιπους, σε ισοπαλία περιορίστηκαν μόνο αυτοί που αντιμετώπιζαν κάποιον άλλο συνάδελφό τους (Κοτρωνιάς-Levin και M. Ivanov-S. Kasparov), ενώ οι Nevednichy, M. Nikolov, Ulybin και Karpachev έκαμψαν, αργά ή γρήγορα, την αντίσταση των Zakarian, Κ. Αναγνωστόπουλου, Μαρκίδη και Ι. Καλογερή αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Μαρκίδης πραγματοποίησε την πρώτη του ήττα στο φετινό τουρνουά, μόλις στην 4η συνεχόμενη παρτίδα εναντίον γκρανμέτρ και μάλιστα ενώ σε κάποιες από αυτές πλησίασε αρκετά στη νίκη.

Επιπρόσθετα, οι διεθνείς μετρ Ahlander και Ippolito κέρδισαν τους Ν. Καρούσο-Θεοδωράκη και E.Yilmaz αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν πολύ καλή απόδοση μέχρι τώρα, ενώ και ο μετρ FIDE Duzhakov νίκησε τον πολλά υποσχόμενο έφηβο Φίλιππο Κορνιώτη.

Έτσι, η βαθμολογία στην κορυφή διαμορφώθηκε ως εξής:

1-2. Kharitonov και Κοτρωνιάς από 6β.

3-9. Duzhakov, Levin, M.Nikolov, Karpachev, Nevednichy, Ulybin και Ahlander από 5½ β.

Στην 10η θέση με 5β. ισοβαθμούν άλλοι 11 αγωνιζόμενοι, ενώ συνολικά συμμετέχουν 113 σκακιστές και σκακίστριες από 13 διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία).

Οι δύο πρωτοπόροι αναμετρώνται μεταξύ τους στον 8ο γύρο. Στις αρχές του μηνός (3 Αυγούστου) συναντήθηκαν στο διεθνές τουρνουά στο Γάζι και μοιράστηκαν τον βαθμό, πέρσι όμως στην Ικαρία επικράτησε ο Κοτρωνιάς. Ο 53χρονος Έλληνας πολυπρωταθλητής έχει οπωσδήποτε μεγαλύτερη εμπειρία και πολλές πρωτιές σε διεθνείς αγώνες, αλλά ο Ρώσος γκρανμέτρ είναι 22(!) χρόνια νεότερος.

Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας. Φέτος έχουμε ρεκόρ συμμετοχών, με 113 σκακιστές και σκακίστριες από 13 διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία) και με 10 σκακιστές να κατέχουν τον ανώτατο διεθνή τίτλο του γκρανμέτρ.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ υπάρχουν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίζεται επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency εξασφαλίζοντας έτσι καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετέχουν. Ένα λεωφορείο του πρακτορείου, κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του γύρου αναχωρεί από το Ρολόι (μπροστά από το εντευκτήριο του ΟΑΧ) για την Πλάκα και επιστρέφει στα Χανιά, αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, διευκολύνοντας έτσι γονείς και παιδιά, φίλους του πνευματικού αθλήματος, που δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα σκακιστικό τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης, είναι η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρέχει σε όλους τους αγωνιζόμενους ο διεθνής μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε απόγευμα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.