Μεγάλη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία για το τουρνουά “Αποκόρωνας 2016”

Με μεγάλη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά “Αποκόρωνας 2016”, με 7 σκακιστές ανάμεσα στους 110 συμμετέχοντες να κατέχουν τον ανώτατο διεθνή τίτλο του γκρανμέτρ.

Διοργανωτές των αγώνων ήταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Αθλητικός Όμιλος Τάνος Αποκορώνου, ο Δήμος Αποκορώνου και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Εξαιτίας της σχετικής ισοδυναμίας πολλών από τους παίκτες που διεκδίκησαν την πρωτιά, δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι ο 9ος και τελευταίος γύρος ολοκληρώθηκε με πενταπλή ισοβαθμία στους 7 βαθμούς. Εκτός από τους γκρανμέτρ Σεργκέι Κασπάροβ και Αλεξάντερ Καρπάτσεβ, οι οποίοι είχαν αρχικό προβάδισμα αλλά έκαναν ισοπαλία μεταξύ τους, στο σκαλοπάτι των νικητών σκαρφάλωσαν επίσης οι Κωνσταντίνος Μαρκίδης (κέρδισε τον γκρανμέτρ Μίκαελ Ιβάνοβ), Nικίτα Μαγιόροβ (κέρδισε τον Ιλια Ντουζακόβ) και Αλεξάντερ Χαριτόνοβ (κέρδισε τον Ντούσαν Λέκιτς).

Ελάχιστα πίσω τους, στους 6½ βαθμούς, βρέθηκαν οι Νικόλας Θεοδώρου, Εβγένι Λεβίν, Βλαδιμίρ Μπουρμάκιν, Γιώργος Μυλωνάκης και Νικόλαος Καρούσος-Θεοδωράκης. Εκτός όμως από την γενική κατάταξη, υπήρχαν και βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τατιάνα Κασπάροβα (5½β.), Εύα Σερπετσιδάκη (5½β.), Λασκαρίνα Κορού (5β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

Νικόλας Θεοδώρου (6½β.), Γιάννης Καλογερής (6β.), Αργύρης Παπαδόπουλος (6β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ

Νικόλαος Καρούσος-Θεοδωράκης (6½β.), Κωνσταντίνος Αποστολακάκης (6β.), Γιώργος Αλεξάκης (6β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ

Γιώργος Μήτσης (6β.), Νίκος Σερπετσιδάκης (6β.), Δημήτρης Αλεξάκης (5½β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ

Γιώργος Παυλουδάκης (6β.), Ευάγγελος Πατρελάκης (5½β.), Παναγιώτης Τζαγκαράκης (5β.), Κυριάκος Φυντριλάκης (5β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ

Αντώνης Βυζιράκης (5β.), Φίλιππος Παρασκάκης (4½β.), Γιάννης Καλογερής (4β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 8 ΕΤΩΝ

Εμμανουήλ Μαυρίδης (4β.), Αθανάσιος Σαμπάνης (3β.), Στέλιος Καραθανάσης (2β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

Αγγελική Καφετζή (5½β.), Αγγελική Γραμματικάκη (5½β.), Άντρια Φανδρίδη (4β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ

Ευαγγελία Στρατήγη (5½β.), Σοφία Δασκαλάκη (5β.), Κατερίνα Αλειφέρη (4β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ

Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (5β.), Καλλιόπη Παυλουδάκη (4β.), Αθηνά Βακάλη (3½β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ

Μαρία Κρατημένου (4β.), Ευαγγελία Αποστολακάκη (4β.), Εύα Γουμενάκη (3β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ

Γεωργία Κρατημένου (3½β.), Αθηνά Παπαδοκωνσταντάκη (3β.), Αριάδνη Βακάλη (3β.)

• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 8 ΕΤΩΝ

Μαριαλένα Μανιατάκη (2β.), Γεωργία Σκαράκη (1β.), Φαίδρα Μιχάλα (1β.)

Τέλος, στην κατηγορία των τοπικών σκακιστών βραβεύθηκαν οι Δημήτρης Πισσαδάκης (6β.), Αρσένι Πεστόφ (4½β.) και Γιάννης Σπανουδάκης (4β.).

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας των αγώνων οφείλεται στην επιμέλεια της διαιτητικής ομάδας, με επικεφαλής την διεθνή διαιτήτρια Μαριέττα Μουρούτη και τον Νίκο Σγουρό. Προλαβαίνοντας κάθε πιθανό πρόβλημα προτού εκδηλωθεί, φρόντισαν ώστε το τουρνουά να ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς κανένα απολύτως επεισόδιο.

Μια ξεχωριστή προσφορά της φετινής διοργάνωσης, ήταν η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρείχε σε όλους τους αγωνιζόμενους ο Διεθνής Μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης (παλιότερα αθλητής του Όμιλου Αντισφαίρισης Χανίων και πρωταθλητής Κρήτης). Κάθε μέρα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, ήταν διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη. Οι νεαροί συμμετέχοντες αξιοποίησαν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία.

Στο διεθνές τουρνουά κορυφώθηκε ο ετήσιος σχεδιασμός του σκακιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πολλά παιδιά σε Βάμο, Βρύσες, Νιο Χωριό και Φρε.

Παράλληλα με το μεγάλο διεθνές τουρνουά, στο ξενοδοχείο “KALYVES BEACH” φιλοξενήθηκε και ένα μικρότερο με νεαρούς καινούριους αθλητές, υπό την εποπτεία της Κατερίνας Κουρνιδάκη. Στην τελική βαθμολογία πρώτευσε η Ευσταθία Τσουγκαράκη με 6 ½ βαθμούς και ακολούθησαν οι Αρτέμης Ματζοράκης, Άρτεμις Μαρκογιαννάκη και Ειρήνη Δασκαλάκη από 4½ β., Νίκος Αράπογλου με 3½ β., Δημήτρης Παπαδοκωνσταντάκης με 3 β., Νικόλας Χατζηδάκης με 2½ β., Ευαγγελία Μαρκογιαννάκη, Λάμπρος Χατζηδάκης και Μάριος Μπατής από 2 β., Αγαπητός Ματζοράκης με 1 β.

“Χρυσός” χορηγός των αγώνων ήταν η ΕΤΑΝΑΠ, μεγάλοι χορηγοί η Status Turism Agency και η Μιχαηλάκειος Βιβλιοθήκη, ενώ οικονομικοί χορηγοί ήταν η Κάβα Οινολάτρης, οι αγορές Best Buys, τα ηλεκτρικά είδη Σκορδυλάκης, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων, η ποτοποιία Κέντρια, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΝΕΑ Τηλεόραση, ενώ το ξενοδοχείο “KALYVES BEACH” φιλοξένησε τους αγώνες στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεών του.