“Πάρτυ” για… 10 στην κορυφή!

“Πάρτυ” για 10(!) στην κορυφή του 4ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά “Αποκόρωνας 2016”, το οποίο διεξάγεται στις Καλύβες.

Στον συναρπαστικό 6ο γύρο, ο Ρεθυμνιώτης έφηβος Νικόλας Θεοδώρου πίεσε για 6,5 ώρες και περισσότερες από 120 κινήσεις τον Λευκορώσο γκρανμέτρ Σεργκέι Κασπάροβ, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του πολύπειρου αντιπάλου του. Δεδομένου ότι με ισοπαλία έληξε και η άλλη συνάντηση του ισόβαθμού τους Ιλια Ντουζακόβ με τον γκρανμέτρ Αλεξάντερ Χαριτόνοβ, δόθηκε η ευκαιρία στους γκρανμέτρ Εβγένι Λεβίν, Μίκαελ Ιβάνοβ, Αλεξάντερ Καρπάτσεβ, Βλαδιμίρ Μπουρμάκιν και Νικίτα Μαγιόροβ, όπως επίσης και στους Κωνσταντίνο Μαρκίδη και Ιωάννη Καλογερή να φτάσουν και αυτοί τους 5 βαθμούς σε 6 αγώνες. Έτσι έχουμε το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, μόλις 3 γύρους πριν από το τέλος, το 10% περίπου των συμμετεχόντων ενός διεθνούς τουρνουά αυτού του επιπέδου να μοιράζεται την 1η θέση!

Αξίζει να τονιστεί η μεγάλη αντίσταση που πρόβαλαν εναντίον ισχυρών γκρανμέτρ οι Έλληνες Αργύριος Παπαδόπουλος, Γιώργος Μυλωνάκης, Γιώργος Αλεξάκης, Δημήτρης Αλεξάκης και Γιώργος Μήτσης, μάλιστα ο τελευταίος αρνήθηκε πρόταση ισοπαλίας από τον Μίκαελ Ιβάνοβ και διεκδίκησε ολόκληρο τον βαθμό ισότιμα.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σκακιστικού τουρνουά είναι η κοινή ανάλυση των αντιπάλων μετά από κάθε παρτίδα. Προς αυτή την κατεύθυνση οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να υπάρχει ειδική αίθουσα για ανάλυση στο ξενοδοχείο “Kalyves Beach”, καθώς και ένας ξεχωριστός χώρος όπου όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να εξετάσουν τις παρτίδες τους μαζί με τον Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αναδεικνύει τις πολιτισμικές αξίες που καλλιεργεί το σκάκι με σωστή οργάνωσή του, καθώς οι μέχρι πριν λίγο αντίπαλοι συνεργάζονται στον εντοπισμό των λαθών τους και στην ανεύρεση εναλλακτικών δυνατοτήτων, με τις οποίες το παιχνίδι τους μπορεί να βελτιωθεί. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η σημασία αυτού του ειδικού σκακιστικού θεσμού, μπορούμε να φανταστούμε δύο ομάδες ποδοσφαίρου ή μπάσκετ να αποσύρονται μαζί στα αποδυτήρια αμέσως μετά τον αγώνα και να μελετούν το βίντεο της αναμέτρησής τους βοηθώντας η μια την άλλη να παίξει καλύτερα την επόμενη φορά! Η διαφορετική στάση ζωής που καλλιεργείται έτσι είναι σαφής σε σχέση με τον παραδοσιακό αθλητισμό, αφού ο ανταγωνισμός περιορίζεται στην διάρκεια του αγώνα και η άμιλλα συνταιριάζεται με την αλληλοβοήθεια. Καθόλου τυχαία, στον σκακιστικό κόσμο δημιουργούνται πολλές και βαθιές φιλίες με αντοχή σε βάθος χρόνου.

Στο διεθνές τουρνουά κορυφώνεται ο ετήσιος σχεδιασμός του σκακιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πολλά παιδιά σε Βάμο, Βρύσες, Νιο Χωριό και Φρε.

“Χρυσός” χορηγός των αγώνων είναι η ΕΤΑΝΑΠ, μεγάλοι χορηγοί η Status Turism Agency και η Μιχαηλάκειος Βιβλιοθήκη, ενώ οικονομικοί χορηγοί είναι η Κάβα Οινολάτρης, οι αγορές Best Buys, τα ηλεκτρικά είδη Σκορδυλάκης, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων, η ποτοποιία Κέντρια, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΝΕΑ Τηλεόραση, ενώ το ξενοδοχείο “Kalyves Beach” φιλοξενεί τους αγώνες στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεών του.