Περιπλέχθηκε η κατάσταση για την πρωτιά στον 5ο γύρο

Αντί να απλοποιηθεί, περιπλέχτηκε περισσότερο η διεκδίκηση της πρωτιάς στο 5ο Διεθνές Τουρνουά Αποκόρωνα, το οποίο διεξάγεται στην Πλάκα, με 113 συμμετοχές από 13 διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία) και με 10 σκακιστές να κατέχουν τον ανώτατο διεθνή τίτλο του γκρανμέτρ.

Ο πρωτοπόρος Ρώσος γκρανμέτρ Evgeny Levin δεν κατάφερε να διατηρήσει το απόλυτο σκορ, αλλά με την ισοπαλία του εναντίον του Βούλγαρου γκρανμέτρ Momchil Nikolov παρέμεινε στην κορυφή με 4½ βαθμούς. Τον έφτασαν οι συνάδελφοί του Kharitonov (Ρωσία) και Κοτρωνιάς (Ελλάδα), καθώς και ο Ρώσος μετρ FIDE Duzhakov, που νίκησαν αντίστοιχα τους Sergey Kasparov (γκρανμέτρ, Λευκορωσία), Κ. Αναγνωστόπουλο και Ulibin (γκρανμέτρ, Ρωσία).

Μια ανάσα πίσω τους, με 4 βαθμούς, βρίσκονται οι M. Nikolov, Karpatchev (γκρανμέτρ, Ρωσία), Zakarian (μετρ FIDE, Αρμενία), Gleizerov (γκρανμέτρ, Ρωσία), Mikhail Ivanov (γκρανμέτρ, Ρωσία), Κ. Μαρκίδης (μετρ FIDE, Ελλάδα), Ι. Καλογερής (Ελλάδα), P. Townsend (Αγγλία), Vladislav Nevednichy (γκρανμέτρ, Ρουμανία), Ν. Καρούσος-Θεοδωράκης (Ελλάδα), Ε. Πατρελάκης (Ελλάδα, κέρδισε τον αξιόλογο έφηβο Γιώργο Μήτση) και Φ. Κορνιώτης (Ελλάδα). Με τόσους πολλούς σκακιστές κοντά στην κορυφή και δεδομένου ότι απομένουν ακόμα 4 γύροι, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή: όποιος από τους πρωτοπόρους καταφέρει 2 συνεχόμενες νίκες, θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα. Τα κορυφαία ζευγάρια του 6ου γύρου είναι Levin- Kharitonov και Duzhakov-Κοτρωνιάς.

Αλλα ιδιαίτερα αξιοσημείωτα αποτελέσματα ήταν η ισοπαλία του 14χρονου Χρήστου Μαρινάκη με την Βουλγάρα διεθνή μετρ γυναικών Tsveta Galunova (στον 2ο γύρο είχε φέρει ισοπαλία και με τον γκρανμέτρ Sergey Kasparov), καθώς επίσης και η νίκη του Ν. Γεωργακόπουλου επί της Ρωσίδας Grigoryeva. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η νίκη του Λευτέρη Παντελάκη επί της Αργυρώς Πετράκη και η ισοπαλία του Χρήστου Παπαδοκωνσταντάκη με τον έμπειρο Θέμη Ζυγουράκη.

Παράλληλα με τον 5ο γύρο, διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή μια συζήτηση με εισηγητή τον Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη (έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο) και θέμα “Σκάκι και Ανάπτυξη του Χαρακτήρα”.

Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ υπάρχουν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίζεται επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency εξασφαλίζοντας έτσι καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετέχουν. Ενα λεωφορείο του πρακτορείου, κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του γύρου αναχωρεί από το Ρολόι (μπροστά από το εντευκτήριο του ΟΑΧ) για την Πλάκα και επιστρέφει στα Χανιά, αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, διευκολύνοντας έτσι γονείς και παιδιά, φίλους του πνευματικού αθλήματος, που δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα σκακιστικό τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης, είναι η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρέχει σε όλους τους αγωνιζόμενους ο Διεθνής Μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε απόγευμα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.