Πιο καλή η μοναξιά για τον Λευκορώσο γκρανμέτρ Σεργκέι Κασπάροβ

Πιο καλή η μοναξιά… ιδιαίτερα αν βρίσκεται κανείς στην 1η θέση του 4ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά “Αποκόρωνας 2016”, το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο “Kalyves Beach” στις Καλύβες, με διοργανωτές τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων, τον Αθλητικό Όμιλο Τάνος Αποκορώνου, τον Δήμο Αποκορώνου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Η δεκαπλή(!) ισοβαθμία στην πρώτη θέση μετά τον 6ο γύρο οδήγησε σε ισοδύναμα ζευγάρια αντιπάλων και συνακόλουθα πολλές ισοπαλίες, ενώ μόνο ένας από τους πρωτοπόρους κατάφερε να κερδίσει. Έτσι, μετά τον 7ο γύρο προηγείται μόνος με 6 βαθμούς(5 νίκες και 2 ισοπαλίες) ο Λευκορώσος γκρανμέτρ Σεργκέι Κασπάροβ. Βέβαια, αν και απομένουν μόνο 2 γύροι μέχρι την λήξη των αγώνων, δεν μπορεί να αισθάνεται καθόλου ασφαλής, καθώς μισή ανάσα πίσω του (δηλαδή με 5½ βαθμούς) βρίσκονται 8 παίκτες που προσδοκούν ένα στραβοπάτημά του. Αυτοί είναι οι γκρανμέτρ Εβγένι Λεβίν, Αλεξάντερ Καρπάτσεβ, Βλαδιμίρ Μπουρμάκιν και Nικίτα Μαγιόροβ, μαζί με τον Ρώσο Ιλια Ντουζακόβ και τους Έλληνες Νικόλα Θεοδώρου, Κωνσταντίνο Μαρκίδη και Ιωάννη Καλογερή. Όλοι τους μπορούν να κατακτήσουν το πρώτο βραβείο με 2 συνεχόμενες νίκες, ίσως μάλιστα να τους αρκεί 1 νίκη και 1 ισοπαλία.

Ελάχιστα πιο πίσω, με 5 βαθμούς ισοβαθμούν οι γκρανμέτρ Μίκαελ Ιβάνοβ και Αλεξάντερ Χαριτόνοβ, ο Διεθνής Μετρ Ντούσαν Λέκιτς και οι Έλληνες Γιώργος Μυλωνάκης, Δημήτρης Αλεξάκης, Γιώργος Μήτσης, Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Νικόλαος Καρούσος-Θεοδωράκης, Δημήτρης Πισσαδάκης και Νικηφόρος Σιδερής. Αυτοί μπορούν να ελπίζουν σε μια σημαντική διάκριση, αρκεί να αντέξουν μέχρι το τέλος των αγώνων, τόσο στην ψυχολογική πίεση όσο και στις σωματικές απαιτήσεις των παρτίδων.

Μια παράμετρος που εύκολα υποτιμάται στο σκάκι είναι αυτή της σωματικής αντοχής. Πολύωρη μάχη κάθε μέρα για μία μόνο παρτίδα, όπου κάθε κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ήττα, απαιτεί υψηλό βαθμό αυτοσυγκέντρωσης και αντοχές. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο ποδόσφαιρο καταργήθηκε το “χρυσό” γκολ, πρώτιστα εξαιτίας της έντασης που ένιωθαν οι παίκτες -ακόμα και οι θεατές! Σε ένα σκακιστικό τουρνουά όπως αυτό του Αποκόρωνα, ο ψυχολογικός φόρτος αυτού του είδους διαρκεί συνεχώς επί 9 γύρους και πολλές ώρες κάθε μέρα. Η αντιμετώπιση των δυσκολιών απαιτεί καθαρό μυαλό, γερά νεύρα και καλή φυσική κατάσταση.

Στο διεθνές τουρνουά κορυφώνεται ο ετήσιος σχεδιασμός του σκακιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πολλά παιδιά σε Βάμο, Βρύσες, Νιο Χωριό και Φρε.

“Χρυσός” χορηγός των αγώνων είναι η ΕΤΑΝΑΠ, μεγάλοι χορηγοί η Status Turism Agency και η Μιχαηλάκειος Βιβλιοθήκη, ενώ οικονομικοί χορηγοί είναι η Κάβα Οινολάτρης, οι αγορές Best Buys, τα ηλεκτρικά είδη Σκορδυλάκης, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων, η ποτοποιία Κέντρια, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΝΕΑ Τηλεόραση, ενώ το ξενοδοχείο “Kalyves Beach” φιλοξενεί τους αγώνες στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεών του.

Σε όλους τους αγωνιζόμενους παρέχεται δωρεάν προπονητική υποστήριξη από τον Διεθνή Μετρ, προπονητή και συγγραφέα Ηλία Κουρκουνάκη. Κάθε απόγευμα, μία ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες τρεις ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και επίλυση οποιασδήποτε απορίας γύρω από το σκάκι.