Πιο καλή η μοναξιά…

Η ισοδυναμία των κορυφαίων ζευγαριών στον 4ο γύρο του 5ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Αποκόρωνα, το οποίο διεξάγεται στην Πλάκα με 113 συμμετοχές, οδήγησε σε 3 ισοπαλίες και μόνο ο Ρώσος γκρανμέτρ Evgeny Levin κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του μετά από πολύωρη μάχη, ώστε να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας χωρίς συντροφιά.

Αντίθετα, μεταξύ όσων ισοβαθμούσαν ½ βαθμό πιο κάτω έγιναν συναρπαστικές αναμετρήσεις με αποφασιστικά αποτελέσματα: 6 νίκες/ήττες και καμία ισοπαλία! Έτσι, πίσω από τον Levin που διατηρεί απόλυτο σκορ 4/4, με 3½ βαθμούς ακολουθούν ο δεκάκις πρωταθλητής Ελλάδος γκρανμέτρ Βασίλης Κοτρωνιάς, οι Ρώσοι γκρανμέτρ Alexandr Kharitonov, Aleksandr Karpatchev, Evgeny Gleizerov, Mikhail Ulibin και Mikhail Ivanov, o Λευκορώσος γκρανμέτρ Sergey Kasparov, ο Βούλγαρος γκρανμέτρ Momchil Nikolov, οι Μετρ FIDE Ilya Duzhakov και Κώστας Μαρκίδης (Ελλάδα), καθώς επίσης και ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος (κέρδισε τον Σουηδό διεθνή μετρ Bjorn Ahlander). Ο συνωστισμός στην κορυφή δεν θα ξεκαθαρίσει εύκολα, καθώς μάλιστα στον 5ο γύρο σε 3 παρτίδες αναμετρώνται μεταξύ του 6 από τους 10 γκρανμέτρ που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Αλλα αξιοσημείωτα αποτελέσματα ήταν η ισοπαλία του 17χρονου Στέλιου Γρηγοράκη με την Βουλγάρα διεθνή μετρ γυναικών Tsveta Galunova και η νίκη του 14χρονου Χρήστου Μαρινάκη επί του πιο έμπειρου Άγγελου Μοσχοβάκη.

Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ υπάρχουν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίζεται επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency εξασφαλίζοντας έτσι καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετέχουν. Ένα λεωφορείο του πρακτορείου, κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του γύρου αναχωρεί από το Ρολόι (μπροστά από το εντευκτήριο του ΟΑΧ) για την Πλάκα και επιστρέφει στα Χανιά, αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, διευκολύνοντας έτσι γονείς και παιδιά, φίλους του πνευματικού αθλήματος, που δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα σκακιστικό τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου, στις 5:30μ.μ., θα διεξαχθεί συζήτηση με εισηγητή τον Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη (έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο) με θέμα “Σκάκι και Ανάπτυξη του Χαρακτήρα”. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί δίπλα στον χώρο των αγώνων, όπου πολλοί σκακιστές εκτονώνονται μετά την πνευματική μάχη στην σκακιέρα παίζοντας μπάσκετ. Αρκετοί πάντως, ιδίως νεαροί σκακιστές, μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου σκακιστικού αγώνα συνεχίζουν με ανεπίσημες παρτίδες!

Αξίζει να προστεθεί ότι στο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Αποκόρωνα συμμετέχουν φέτος σκακιστές από 13 διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, και Τουρκία.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης, είναι η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρέχει σε όλους τους αγωνιζόμενους ο Διεθνής Μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε απόγευμα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.