Τ. Δημολίτσας: Aμεση δημιουργία αθλητικού κέντρου Αντισφαίρισης στα Χανιά!

Την ανάγκη για την κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου Αντισφαίρισης στην πόλη των Χανίων τονίζει ο πρόεδρος του Ο.Α. Χανίων, απευθύνοντας μάλιστα προσωπική έκκληση στο Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα έτσι ώστε να εγκρίνει την υλοποίηση.

Ο Τάσος Δημολίτσας σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ότι οι ελπίδες του ΟΑΧ γι’ αυτό το πολύ μεγάλο έργο είχαν αναπτερωθεί μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής και πως θα μπορούσε έτσι ν’ αποκτούσε η πόλη των Χανίων ένα ολοκαίνουργιο και σύγχρονο αθλητικό κέντρο τένις, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση… «Υποβάλουμε έκκληση προσωπικά στο Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα ο οποίος πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχει πειστεί για την αναγκαιότητα κατασκευής γηπέδων τένις στην πόλη μας, να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση και να προχωρήσει δυναμικά στον χαρακτηρισμένο αθλητικό χώρο που ήδη υπάρχει και έχουμε υποβάλει αίτημα κατασκευής γηπέδων τένις και να εγκρίνει την υλοποίηση», τονίζει ο κ. Δημολίτσας.

 

Κύριε Δημολίτσα, βρισκόμαστε σχετικά στο ξεκίνημα μιας νέας αγωνιστικής περιόδου, με τον ΟΑΧ να πρωταγωνιστεί σε πολλά επίπεδα. Ποιοι είναι οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί και πώς θα ήσασταν ευχαριστημένος μετά το τέλος αυτής της σεζόν;

Καταρχήν, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες για την νέα αθλητική χρονιά που ξεκίνησε υγεία, καλή πρόοδο και ακόμη περισσότερες επιτυχίες και διακρίσεις. Ο Όμιλός μας παραμένει ένας από τους βασικότερους παράγοντες ανάδειξης του αθλητισμού στη χανιώτικη κοινωνία. Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε μικρούς αθλητές εντάσσοντάς τους στη μεγάλη μας οικογένεια και τους προσφέρουμε υγιείς διεξόδους στην ενεργητικότητά τους, στην ανάγκη τους να αθληθούν και να δημιουργήσουν. Στόχος μας για την νέα αθλητική χρονιά είναι όλες οι αθλητικές ομάδες μας να έχουν μία αξιόλογη πορεία, με κύριο μέλημα την παραμονή στις κατηγορίες όπου αγωνίζονται και να έχουμε περισσότερες επιτυχίες και διακρίσεις σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο.

Dimolitsas_Tasos_2

Εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων σε τι επίπεδο βρίσκεται; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει αυτή την εποχή;

Πράγματι εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε ο Όμιλός μας με 6 ενεργά αθλητικά τμήματα, (τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ σκάκι και ρυθμική γυμναστική) στα οποία αθλούνται 800 αθλητές και αθλήτριες, με την καθοδήγηση από επιστημονικά καταρτισμένους προπονητές, έχουν να επιδείξουν μία σειρά διακρίσεων και επιτυχιών σε παγκρήτιο, πανελλήνιο αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μία ανοδική πορεία όμως που δεν πραγματοποιείται σε εύκολες συνθήκες… Η έλλειψη οικονομικών πόρων, η ελάχιστη έως μηδενική οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας, οι ελάχιστες έως ανύπαρκτες αθλητικές εγκαταστάσεις διατηρούνται σε κάποιο ανεκτό επίπεδο, μόνο χάρη στην δική μας προσπάθεια και στήριξη. Με δική μας οικονομική επιβάρυνση συντηρούμε και επισκευάζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα του τένις ενώ σύμφωνα με το παραχωρητήριο των εγκαταστάσεων είναι στις υποχρεώσεις της Γ.Γ.Α.. Παρ’ όλα αυτά έχουμε κατορθώσει να πρωταγωνιστούμε σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατηγορίες που αγωνιζόμαστε.

Τα αθλήματα του Ομίλου παρουσιάζουν μια πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια. Το γυναικείο μπάσκετ αναγεννήθηκε από τις στάχτες του κι έχει επιστρέψει στην Α2. Το πινγκ πονγκ είναι σταθερά στην Α1. Το τένις αποτελεί την κορωνίδα του ΟΑΧ, με σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες και το σκάκι κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Το τμήμα ρυθμικής γυμναστικής βρίσκεται επίσης σε μια διαδικασία ενεργοποίησης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Όλες οι επιτυχίες των αθλητικών τμημάτων που προαναφέρατε μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο Σύλλογός μας εδώ και πολλά χρόνια έχει μια ξεχωριστή προσέγγιση και αντίληψη για τον αθλητισμό – πρωταθλητισμό. Πρόκειται για μια σκόπιμη επιλογή. Δεν δεχόμαστε νέους αθλητές να τους γεμίζουμε με άγχος και στρες για το πώς θα γίνουν πρωταθλητές. Τους δεχόμαστε για να τους κάνουμε σωστούς αθλητές. Κι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αναδειχθούν πρωταθλητές. Γιατί αυτό προϋποθέτει προσπάθεια κι αγάπη και μόνο κάποιος που έχει μάθει να σκέπτεται και να ενεργεί σαν αθλητής μπορεί να αγαπήσει αληθινά αυτό που κάνει, να ενώσει τις δυνάμεις του με τις δυνάμεις των άλλων, να εμπλακεί σε μια δημιουργική άμιλλα και όχι σε έναν καταστροφικό ανταγωνισμό και να αναδείξει τις όποιες δυνατότητές του με έναν έντιμο και υγιή τρόπο. Η επιλογή μας αυτή σε συνδυασμό με την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες για προπονήσεις και άθληση φαίνεται να στέφεται με επιτυχία γιατί οι αθλητές μας με την συμπεριφορά και τις επιτυχίες τους, μας επιβεβαιώνουν.

Dimolitsas_Tasos_5

Πριν από λίγο καιρό ανανεώσατε τη θητεία σας στη θέση του προέδρου στο Δ.Σ. του Ομίλου για μία ακόμα διετία ενώ επίσης νέα πρόσωπα ενσωματώθηκαν στην ανανεωμένη διοίκηση. Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος αλλά και συνολικά της νέας διοίκησης που έχει εκλεγεί;

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος και θα ήταν αδύνατο να παραμείνει ανεπηρέαστη η αθλητική οικογένεια. Εμείς, ως νέο εκλεγμένο Δ.Σ., οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα του ιστορικού αυτού σωματείου. Πρέπει όμως να γίνει πλέον σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αθλητικοί σύλλογοι, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά, τους πυλώνες που στηρίζεται όλο το οικοδόμημα που ονομάζεται ελληνικός αθλητισμός, τελούν λειτούργημα και προσφέρουν κοινωνικό έργο ανεκτίμητης αξίας προς την νεολαία και η στήριξή τους είναι υποχρέωση, είναι κοινωνική ανάγκη και η ελάχιστη προσφορά προς την νεολαία και τα παιδιά μας, γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί (Πολιτεία, τοπικές αρχές και φορείς) να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειές τους.
Αλήθεια, αναλογιστήκαμε ποτέ πού θα κατευθυνθούν οι χιλιάδες νέοι και νέες της τοπικής κοινωνίας των Χανίων που ασχολούνται με τον αθλητισμό εάν οι αθλητικοί σύλλογοι με τα τόσα ανυπέρβατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αναστείλουν την λειτουργία τους; Γι’ αυτό χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά… Να κοιτάξουμε το πρόβλημα “κατάματα”, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον αθλητικό χώρο πριν είναι πολύ αργά.
Αν πριν από μερικά χρόνια ο αθλητισμός αποτελούσε επιλογή, σήμερα αποτελεί ανάγκη. Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν καθισμένα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή παγιδευμένα στην εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης και των video games. O αθλητισμός αποτελεί την πραγματική διέξοδο των νέων μας στα αδιέξοδα της σημερινής εποχής. Στόχος μας να δώσουμε την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να σηκωθούν από τους υπολογιστές και τα video games και να έρθουν στο πραγματικό στίβο της άθλησης, της προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Dimolitsas_Tasos_4

Και για το τέλος, ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο, το όραμά σας για τον Ομιλο Αντισφαίρισης Χανίων;

Οι ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις του τμήματος τένις το οποίο διαθέτει μόνο δύο γήπεδα από το 1930, που είναι η χρονολογία ίδρυσης του Ομίλου μας… Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια και αναλύσεις. Ο Όμιλός μας, από τα πρώτα ενεργά πανελλαδικά σωματεία και μέσα στα 10 πρώτα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, έχει καταλήξει ουραγός σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει κανένα αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα που να μην διαθέτει από 4 έως 10 γήπεδα τένις. Το μεγάλο όραμα και διακαής πόθος όχι μόνο για μένα και της διοίκησης, αλλά και όλης της αθλητικής οικογένειας του Ομίλου μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου Αντισφαίρισης στην πόλη των Χανίων. Οι συνεχείς και επί σειρά ετών προσπάθειές μας για εξεύρεση χώρου για την κατασκευή γηπέδων τένις, απέβησαν δυστυχώς άκαρπες. Οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν με τις υποσχέσεις και τις δημόσιες δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής ότι επιτέλους θα αποκτούσαμε αθλητικό κέντρο τένις, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση. Όλη η αθλητική οικογένεια του ΟΑΧ (Δ.Σ., μέλη, προπονητές, γονείς, αθλητές, βετεράνοι και εκατοντάδες συμπολίτες μας) που αγαπούν και ασχολούνται με το άθλημα, αλλά δεν βρίσκουν γήπεδα να αθληθούν υποβάλουμε έκκληση προσωπικά στο Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα ο οποίος πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχει πειστεί για την αναγκαιότητα κατασκευής γηπέδων τένις στην πόλη μας να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση και να προχωρήσει δυναμικά στον χαρακτηρισμένο αθλητικό χώρο που ήδη υπάρχει και έχουμε υποβάλει αίτημα κατασκευής γηπέδων τένις και να εγκρίνει την υλοποίηση.
Τα θετικά οφέλη για την τοπική κοινωνία τεράστια… Θα αποκτήσει επιτέλους η πόλη μας ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο Αντισφαίρισης, θα δοθεί η δυνατότητα άθλησης σε περισσότερους αθλητές της πόλης μας που αυτή την στιγμή δεν βρίσκουν γήπεδα. Ακόμα, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση και τόνωση της τοπικής αγοράς των Χανίων με την ανάληψη παγκρήτιων, πανελλαδικών πρωταθλημάτων, διεθνών τουρνουά κλπ.
Το Ηράκλειο εκτός των Ενωσιακών και πανελλήνιων πρωταθλημάτων, σε μη τουριστική περίοδο, μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου διοργανώνει 10 διεθνή τουρνουά τένις με τεράστια οικονομική τόνωση της τοπικής αγοράς, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνουν και τα Χανιά εάν διέθεταν αθλητικό κέντρο τένις… Γι’ αυτό, αναγκαίο όσο ποτέ είναι η άμεση δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου Αντισφαίρισης στην πόλη των Χανίων.